Olajcsere, szűrők cseréje

servicing-top.jpg

 

 

OLAJCSERE, SZŰRŐK CSERÉJE

Az olajcsere fontossága megkérdőjelezhetetlen, a belső égésű motor aligha működhetne a kenőanyag nélkül, épp ezért roppant fontos annak típusa, minősége, a csereperiódus betartása, a karbantartással együtt elvégzendő munkálatok és temérdek apróság.

Az olaj kiemelten fontos tehát, ráadásul számos feladatot kell megoldania: a kenés, tehát a kopás csökkentése mellett hűtenie kell a kent felületeket, véd a korróziótól, kitölti a súrlódó felületek közti réseket, lebegő állapotban magában tartja az égés során keletkezett részecskéket, kopásrészeket, tisztán tart, megakadályozza a lerakódások képződését, hidegben lehetővé teszi a gyors indítást és relatíve hosszú az élettartama is.

Szakértő kollégáink ; segítenek az autójának megfelelő olaj kiválasztásban. Az autógyártók minden egyes modellhez, sőt minden egyes motorhoz megadják a hozzá megfelelő olajat, tekintettel a viszkozitásra és a minőségre. Roppant fontos, hogy a kenőanyag kiválasztásánál figyelembe vegyük az autógyártó előírásait és olyan olajat válasszunk, amely mind viszkozitásában, mind az általa teljesített és a csomagoláson feltüntetett minősítési szintnek megfelel.

Az olaj cseréjével együtt mindenképpen szükséges az olajszűrőt is cserélni, hiszen az adott periódus alatt felhalmozódott szennyeződések, kopadékok mind-mind a szűrőben kötnek ki, s annak telítődésével egyre nagyobb feladat hárul az olajpumpára. Az olaj és az olajszűrő cseréjét érdemes alaposabb karbantartásra kiterjeszteni, s velük egy időben a – turbós autóknál kiemelten fontos – légszűrőt, üzemanyagszűrőt és pollenszűrőt is újra cserélni.

A motorolaj mellett a váltómű vagy esetlegesen differenciálmű kenőanyagára is figyelmet kell fordítani. Noha az autógyártók általában gondozásmentesnek tüntetik fel a hajtóműveket, bizonyos időközönként nem árt a fogaskerekek kenését végző olajat cserélni, legalább 2-5 évente vagy 100 000-120 000 km-enként, különös tekintettel a gyártó előírásaira.

Érdemes odafigyelni az olajcsere intervallum betartására és körültekintően eljárni, mivel ezzel akár 10 ezer kilométerekkel módosíthatjuk a motor élettartamát.

Hozza el a Szarvasi Autócentrumba autóját, hogy segíthessünk annak élettartamát megnövelni! Foglaljon időpontot akár Online, vagy telefonon is!

 

(Forrás: Magyar Nemzet)